SSS
Aileler ve çocuklarla çalışırken sık sorulan soruları ve cevaplarını sizinle paylaşmak istedim. Aşağıda en sık sorulan sorulardan bazılarını bulabilirsiniz.
Pedagog musunuz?
Pedagog, eğitim bilimci veya çocuk bilimcisi gibi anlamlara gelir. Pedagoji de psikolojinin bir alt alanıdır. Pedagoji bölümü eskiden üniversitelerde mevcuttu ve mezunları pedagog ünvanına sahip olurdu. Ancak bu bölüm uzun yıllar önce kapatıldı ve artık günümüzde pedagog ünvanı veren bir üniversite ve bölüm bulunmuyor. Çocuğunuzun psikolojik gelişimi veya davranışları ile ilgili sorunlar yaşamaktaysanız uzmanlık alanı çocuk olan klinik psikologlara başvurmalısınız. Uzmanlık alanını belirleyen kısım ise kişinin yüksek lisansını yaptığı bölüm ve buna ek olarak aldığı ekstra eğitimleri ve deneyimleridir.
Kısacası, hayır pedagog değilim :) Ancak, yüksek lisansını çocuk ve ergen klinik psikolojisi üzerine yapmış ve çocuklarla ilgili eğitimler almış ve almaya devam eden bir uzman klinik psikoloğum.
Terapi seansları ne kadar sürüyor? Ne sıklıkta gelmek gerekir?
Terapi seansları genellikle 45 ile 50 dakika arası sürmektedir. Aksi bir durum olmadıkça haftada bir yapılan seanslar en verimli koşulları yaratır. Ancak acil veya zorlu bir durum varsa haftada iki seans yapmak da mümkündür. Terapinin ilerleyen aşamalarında ise danışanın ihtiyacına göre seans sıklığı 2 haftada bir veya ayda bir olacak şekilde düzenlenebilir.
Oyun terapisi nasıl işe yarıyor?
Benim kullandığım Çocuk Merkezli Oyun Terapisi tekniği, çocukların yaşadığı zorlukları ve problemleri oyuna yansıtarak bunları işlemleme ve kendini ona rehberlik eden ve kabul gördüğü terapi ortamında iyileştirme gücü olduğu anlayışını takip eder. Çocuklarda henüz yaşadıkları zorluklar üzerine sözel olarak düşünme, aktarma ve işlemleme gelişmemiştir. Ancak bunları oyun üzerinden yapabilirler. Oyun terapisinde de çocuğun oynadığı oyunlar ve onların sembolik anlamları, çocuğun yaşadığı zorluklar açısından terapiste ipucu verir. Çocuk iyi ilişki kurduğu, ona rehberlik eden terapist eşliğinde bu oyunların içinde yaşadığı zorlukları aktarır, kabul ve anlayış görür, değiştirmek istediklerini kendisine göre değiştirir ve zaman içinde iyileşir.